Håndværkerfradrag afskaffes den 1. april 2022
Ifølge finanslovsaftalen for 2022 afskaffes håndværkerfradraget den 1. april 2022. Derfor, skal du være hurtig for at få det udnyttet, inden det er for sent.
Selvom håndværkerfradraget afskaffes, får servicefradraget lov at stå. Dette har regeringen aftalt sammen med partierne: Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne. Det er gjort for at lægge en dæmper på en næsten for hurtigt udviklende bygge- og anlægsbranche.
Finansminister Nicolai Wammen udtaler: “Dansk økonomi er inde i en rigtig stærk periode ovenpå Corona. Der er næsten for meget fart på. Derfor letter vi foden fra speederen og strammer op.” Det sagde han da finanslovsaftalen blev præsenteret den 6. december 2021.
Udnyt inden det er for sent
Hvis man er hurtig nok til at få en aftale på plads med en håndværker, kan man stadig gøre brug af fradraget. Dog skal projektet være færdiggjort inden 31. marts 2022. Fradraget falder fra 25.000 kr. pr. person til 12.600 kr. pr. person allerede 1. januar, og fjernes helt den 1. april 2022.

Da man ikke kan trække udgifter til materialer fra, kan det være klogt at tænke over hvilken opgave, man gerne ville have udført. For at udnytte fradraget så meget som muligt, skal det helst være noget med mange arbejdstimer og lav udgift til materialer, dette kunne fx være udvendigt malerarbejde.
Det bliver svært at få håndværkere
Denne ændring kan have en negativ virkning, da det vil betyde endnu en stigning af ordre indenfor branchen. Det kan måske af den grund blive svært at få en aftale i hus, grundet den større efterspørgsel. Dette giver problemer, da ordrerne nok vil ophobe sig for håndværkerne, og folk bliver trætte af de lange ventetider.
I takt med den større efterspørgsel, kan man regne med højere priser på håndværkerne, så man skal naturligvis være opmærksom på om fradraget overhovedet kan betale sig.
Servicefradraget består
Modsat Håndværkerfradraget får servicefradraget lov at bestå, dog ikke med helt så høje satser som i 2021. Servicefradraget falder nemlig fra det historisk høje 25.000 kr. pr. person til 6.400 kr. pr. person. Man kan altså stadig få gjort rent eller passet børn, og anføre det inde på tastselv.skat.dk, og derved gøre brug af servicefradraget.
Hvordan gør man brug af håndværker- eller servicefradrag?
Heldigvis er det ikke besværligt at gøre brug af disse fradrag. Man går ind på tastselv.skat.dk og går ind på den side der hedder årsopgørelse, hvis man gerne vil oplyse for 2021. Hvis man vil oplyse for 2022, går man ind på siden der hedder forskudsopgørelse.
Oplysning via årsopgørelse sker ved, at man går ind håndværkerfradrag på skat.dk og klikker på oplys håndværkerfradrag. Derefter, skal man logge på siden med NemID. Man oplyser herefter nogle data såsom: Hvor arbejdet er udført, hvem der har udført dette arbejde, beløbet for arbejdslønnen uden moms, osv. Når dette er gjort, trykker man på overfør, og så bliver dette automatisk overført til i din årsopgørelse for 2021.
Ved brug af forskudsopgørelse 2022 scroller man ned til det felt der hedder 460 (håndværkerfradrag) eller 461 (servicefradrag). Herfra, trykker man på den lommeregner, der er ved disse felter, og indtaster de oplysninger der bliver bedt om. Så nemt er det.
Hvis det er for besværligt, eller du måske bare vil høre mere om hvordan man bruger dette fradrag, så kontakt os, så tager vi en uforpligtende snak.
Kilder: